Bonsai formájú Arbequina Olajfa

ÚJ
Bonsai formájú Arbequina Olajfa
Bonsai formájú Arbequina Olajfa
Bonsai formájú Arbequina Olajfa
Bonsai formájú Arbequina Olajfa
Bonsai formájú Arbequina Olajfa
Bonsai formájú Arbequina Olajfa
Bonsai formájú Arbequina Olajfa
Bonsai formájú Arbequina Olajfa
220 000 Ft
- Arbequina fajta
- 2,20 m magas
- öntermékeny
- termő
- fagytűrő
- kiváló szárazságtűrő
- kiültethető,vagy dézsában is tartható
- termésérés: október-november
- származási hely : Spanyolország
Részletek
Az olajfa a mediterrán térség jellegzetes növénye Kis-Ázsiában és a Földközi-tenger régióiban régóta termesztett növényt az első olajfa-ligeteket még i.e. 700-ban kialakították. Az olívafa 8-10 m magasságú, örökzöld, igen ellenálló, hosszú életű fa, talán ezért is hívják „örök fának". Törzse egyenletlen és bütykös. Képes nagyon szerény, előnytelen körülmények közt élni. Gyökerei a föld legmélyebb részeiből tudnak hosszú távon táplálkozni. Aki egyszer már látta a mediterrán vidékek olajligeteit, az soha nem felejti el a látványt. Az olajfák a mediterrán országok fő bevételi forrása, Spanyolország, Olaszország, és Franciaország is nagy területeken termeszti az olajfákat, és készítenek belőle Oliva olaját. Az Oliva olaját szinte mindenki ismeri, de a növényt, amelyből ez a finomolaj készül már kevésbé. Az olajfa lassan növekszik és a legjobb körülmények között is csak az harmadik-ötödik évtől hoz termést. Termése, a nyári hónapok végére érik be és az őszi-téli hónapokban szüretelik. Az olajbogyó az érés folyamán zöldből viola, majd sötétlilás színűre vált. Ekkor keletkezik a bogyó húsában az olívaolaj is.
Ma már mi is nevelhetünk otthon saját kertünkben olajfát. Egészséges fejlődésükhöz nekünk sem kell mást tennünk, csak figyelembe venni eredeti élőhelyük környezeti viszonyait. A tűző napot jól tűri, talaj iránt nem igényes. A metszést jól tűri, visszametszés hatására a növény zömökebb lesz, szinte bármikor visszavághatjuk, törzses fácskává is alakíthatjuk. Egy formás növény igazi mediterrán hangulatot kölcsönöz a kertünknek. Bonsainak is ideális alany. A növény kedveli a napsütötte meleg kerteket, több órás napsütésre van szüksége ahhoz, hogy szépen fejlődjön. Gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű öntözésről. A túlöntözést azonban kevésbé bírja, mint a szomjúságot. Mínusz 18 fokig jól viseli a hideget, ha a hőmérséklet tartósan ez alá kerül, akkor takarni kell a növényt.
Ha gyümölcsöt szeretnénk öntermékeny fajtát válasszunk, és akkor lesz fekete vagy zöld olajbogyónk. Általában 4-6 hónap telik el, amíg a virágokból érett gyümölcs lesz. Termése csonthéjas, a kemény magot húsos burok fedi, ez az olajbogyó.
Adatok
Cikkszám
ZM0025